Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

chat box

miercuri, 15 ianuarie 2014

COLECTIA IQ230 - LITERA

De la relatia cu fratii sau surorile tale pana la cele mai ascunse secrete ale creierului uman, colectia IQ230 isi propune sa aduca in discutie cele mai mari intrebari puse de oameni mici. De-a lungul lecturii cartilor din aceasta colectie mari filozofi, oameni de specialitate si alti invatati vor incerca sa explice intr-o maniera cat mai simplista si placuta ceea ce tu singur nu ai fi reusit niciodata sa iti explici. Din ,,Mic dejun cu Socrate’’ afli ce inseamna defapt sa faci baie in cada sau in cabina de dus. Din ,,1001 de adevaruri care o sa te faca sa te c@#i pe tine de frica’’ descoperi cele mai interesante lucruri iar din ,,Frati si surori’’ afli cat de importanta e legatura fraterna si ce inseamna sa te prefaci ca te lupti cu sora mai mica, cum o ajuta pe ea asta in viata.

Colectia are o poveste foarte draguta la baza numelui : ,, La prima vedere, australianul Terrence Tao pare un om normal. Are 36 de ani si preda matematica la University of California, Los Angeles. Dar nu este nici pe departe o persoana obisnuita. Conform Institutului Davidson din SUA, el are un IQ de 230, cel mai mare inregistrat vreodata. Cu alte cuvinte, Terrence este cel mai destept om din lume. 


Coeficientul mediu de inteligenta se situeaza in jurul valorii de 100. Dincolo de 100 incepe tara oamenilor destepti, oameni care nu numai ca stiu mai multe, dar VOR SA AFLE mai multe. Oameni  care isi pun INTREBARI  despre lumea din care fac parte- despre IUBIRE si SEX, despre PRIETENIE si NEVOIA DE CEILALTI, despre ISTORIE, STIINTA si SOCIETATE, despre CINE SUNTEM si ce ne face cu adevarat OAMENI - liberi, plini de umor, lipsiti de prejudecati.
Tuturor celor chinuiti de astfel de intrebari le oferim colecti IQ230. Psihologia, filosofia si sociologia vorbesc pe intelesul tuturor, asteptand un singur lucru: sa punem intrebari.'' 

Toate cartile lor le gasiti aici CU REDUCERE DE 20%: LINK
Din aceasta colectie va las mai jos linkurile spre cele doua carti ale colectiei care m-au cucerit si singurele, momentan, pe care le-am citit:

Iata cateva din cartile cele mai interesante:


Cartea de față este povestea transformării lui Joshua Foer dintr-o persoană obişnuită, care uita unde a pus cheile de la maşină (sau chiar maşina) într-un as al memorării, în stare să reţină ordinea cărţilor dintr-un pachet de joc în cinci minute şi să spună, pe de rost, sute de zecimale ale numarului Pi. 

Antrenarea memoriei poate părea inutilă în această epocă a memoriilor externalizate, în care avem hârtie, computere, telefoane mobile. În mod paradoxal acum, mai mult ca niciodată, când rolul memoriei se erodează rapid, avem nevoie să ne cultivăm amintirile, depozitarele valorilor noastre şi sursa caracterului nostru.
 



Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii un pește? Dar un liliac, o albină sau un tigru?Oare au ei gânduri și emoții ca ale noastre? Cu siguranță, animalele gândesc și simt mult mai mult decât credem noi. În plus, sunt capabile de lucruri uimitoare, pe care noi le descoperim abia acum. De exemplu, furnicile se învață una pe alta drumul spre casă, păsările-grădinar folosesc perspectiva în construirea cuibului, câinii pot învăța sute de cuvinte, ciorile și porumbeii pot recunoaște și deosebi chipurile umane, coțofenele se pot recunoaște în oglindă, iar lista ar putea continua la nesfârșit.
Nu numai maimuțele antropoide, elefanții și delfinii sunt specii inteligente, așa cum se credea până de curând. Ultimele descoperiri ale cercetătorilor arată că nu trebuie să ai un creier mare pentru a fi deștept.
Inteligența animală ne poartă în lumea speciilor deștepte, de la papagali la cimpanzei, făcându-ne cunoștință cu cercetători simpatici și descoperirile lor incredibile. Scrisă cu umor și inteligență, cartea Virginiei Morell ne demonstrează că animalele (și mintea lor) merită cunoscute, respectate și iubite.
Virginia Morell este cunoscută datorită articolelor sale din prestigioase reviste de știință precum National Geographic, Science, Smithsonian. Este, de asemenea, autorea cărților de succes Ancestral Passions, Blue Nile și Wildlife Wars (scrisă în colaborare cu Richard Leakey).

Studiile despre longevitate sunt numeroase şi toate vin în întâmpinarea dorinţei noastre de a avea o viaţă cât mai lungă şi fericită. Fiecare dintre noi îşi doreşte ca propria viaţă să fie ca în basme: „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.“
Vestea bună este că există o serie de factori esenţiali ce contribuie la o viaţă îndelungată, pe care cititorii vor avea surpriza să îi descopere în cartea de faţă, ce reconstituie aventura iniţiată de dr. Lewis Terman în 1921, odată cu iniţierea proiectului ce îi poartă numele.
Cititorii îşi pot evalua singuri anumiţi factori ce influenţează longevitatea datorită testelor de la finalul fiecărui capitol, urmărind câteva criterii relevante: sociabilitatea (sunteţi sufletul petrecerii?), predispoziţia spre nevroză, gândirea catastrofistă, gradul de mulţumire în viaţă, fericirea conjugală, cariera, sentimentul religios şi relaţiile sociale.


Monogamia sexuală este, într-adevăr, un lucru natural pentru specia noastră? Așa ni s-a spus încă din vremea lui Darwin. Am fost învățați de organizațiile științifice, de instituțiile religioase și culturale că bărbații și femeile au evoluat în familii în care protecția bărbatului era oferită la schimb contra fertilității și fidelității femeii. Dar această poveste se prăbușește.
Tot mai puține cupluri se căsătoresc, rata divorțurilor crește mereu, în timp ce adulterul și libidoul scăzut distrug chiar și cele mai solide căsnicii. Cum putem reconcilia povestea standard despre evoluția sexuală umană cu realitatea? Demitizând aproape tot ce știm despre sex, Christopher Ryan și Cacilda Jethá oferă o explicație alternativă îndrăzneață. Argumentul lor esențial este că oamenii au evoluat în grupuri egalitare care împărțeau hrana, îngrijirea copiilor și, adesea, partenerii sexuali.
Punând cap la cap dovezi din antropologie, anatomie și psihosexualitate, autorii arată cât de departe de monogamie este, în realitate, natura umană. Cu inteligență și umor, Christopher și Cacilda încearcă să afle de ce fidelitatea pe termen lung poate fi atât de dificilă, de ce pasiunea sexuală tinde să dispară pe măsură ce dragostea devine mai profundă și de ce atât de mulți bărbați de vârstă mijlocie riscă totul pentru niște aventuri trecătoare cu femei mai tinere.

1 comentarii: